Experten om: Härskartekniker, hur de används och hur du motverkar dem – del ett

Härskartekniker är manipulationer där en individ eller en grupp skaffar eller behåller en maktposition. Det kan utövas både gentemot en enskild person eller en hel grupp. Det är ett intressant ämne som vi vill lära oss mer om. Därför har vi pratat med Camilla Ländin som skrivit boken ”Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga”. I två artikeldelar kommer vi att undersöka vad teknikerna egentligen innebär, används de ens idag, i sådana fall utav vem/vilka och går de att förebygga på något sätt?

Camilla Ländin driver eget företag som organisationskonsult och projektledare sedan 2009. Hon jobbar bland annat med olika typer av organisationsutveckling, teamutveckling och HR-tjänster. Tidigare var Camilla även anställd i ett fackförbund och jobbade med utvecklingsfrågor som ombudsman.

Camilla började att intressera sig för härskartekniker för många år sedan då hon fick förfrågan om att föreläsa om just detta. Hon började då undersöka vad som fanns skrivet om ämnet och upptäckte att det inte fanns så mycket forskning. Inte heller fanns det forskning kring hur man kan arbeta för att motverka att härskartekniker styr på arbetsplatser. Med den kännedomen bestämde Camilla sig för att själv skriva en bok i ämnet.

Det finns flera olika tekniker men det var socialpsykologen Berit Ås som på 1970-talet satte namn på fem utav dem och senare la hon till ytterligare två tekniker.  Berit hade en ganska stark genuskoppling baserad på hennes egna erfarenheter där dessa tekniker, enligt henne, främst utövades av män på kvinnor. Camillas åsikt är dock att detta är något vi alla gör mot varandra hela tiden, men i olika grad. Camilla håller inte heller med Berit om synpunkten att det endast är kvinnor som blir utsatta av teknikerna utan att de utförs mot alla oavsett kön, ålder eller etnicitet. Kanske gör även du detta utan att tänka på det?

Enligt Camilla finns det en stor medvetenhet om vad den här typen av teknik gör för den sociala arbetsmiljön och det blir även fler och fler som får upp ögonen för vad härskartekniker innebär. Bland annat jobbar skyddsombud på företag med dessa frågor.   

Vilka är de olika härskarteknikerna och vad innebär de?
I sin bok har Camilla valt att skriva om sju härskartekniker utöver de som Berit Ås behandlat tidigare. Det finns ytterligare en mängd olika tekniker, såsom Jante och Mansplaining. De tekniker som Camilla och Berit berör kan delas upp som gamla och nya tekniker och det är just dessa som vi kommer att ta upp här nedan. Enligt Camilla finns det minst sju gamla tekniker, respektive sju nya, dem som Camilla behandlar.

De sju gamla härskarteknikerna

Osynliggörande. Det är när någon blir bortglömd, förbigången eller överkörd. Att osynliggöra kan t.ex. vara att du som lyssnar skriver på datorn, pratar med grannen eller gör något annat som gör att du inte koncentrerar dig på den som pratar. Den personen kan då känna sig oviktig och betydelselös.

Förminskande. Framställs ofta som humor, t.ex. att håna eller skämta om någon på dennes bekostnad. Att få en person att känna sig löjlig. Ett exempel kan vara att man säger ”lilla gumman” eller att man himlar med ögonen.

Undanhållande av information. Utövas ofta i grupp där den utsatte inte får ta del av samma information som de övriga. Man undanhåller information för att själv framstå i bättre dager eller försvåra den utsattes arbete.

Dubbel­bestraffning. Hur du än gör så blir det fel. T.ex. om en kille gör sig till för att ”passa in” och vara ”cool” blir tillsagd att slappna av men om han inte är cool stämplas han som tönt.

Påförande av skuld och skam. Denna teknik kan vara följden av någon av de andra fyra teknikerna. Personen känner skuld och skam utan att förstå varför. T.ex. kan det vara en mobbad person som anses ha provocerat mobbarna och får därför bära ansvaret.

Objektifiering.  Innebär att ditt utseende kommenteras och diskuteras utan att det är relevant i sammanhanget. Du förvandlas enbart till din kropp och sexualiseras.

Våld och hot om våld. Är just vad det låter som där utövaren hotar eller misshandlar för att få dig dit hen vill. En mycket grov härskarteknik som dessutom är olaglig.

 

De sju nya härskarteknikerna

Projicering. Du får skulden för det du klagar på. ”Du brukar minsann också vara sen…”

Komplimanger. För att inte behöva anstränga sig inleder härskaren med att säga en rad komplimanger. ”Du som är så lång och stilig kan väl hjälpa mig att ta ner det där från hyllan”.

Hierarkier.”Härskaren definierar personen med olika påhopp som tex ”lilla gumman”. Även ”Det är jag som bestämmer” eller ”Jag är så obetydlig” används.

Tid. Härskaren använder tid som argument för att något är bättre eller sämre. T.ex ”jag har varit ekonom längre än dig och är därmed bättre på det” eller ”du är för ung för att förstå det här”.

Stereotyper. Härskaren behandlar en person utifrån de fördomar som finns och reducerar en person till att vara representant för sitt kön, ålder eller något annat. T.ex att chefer bara är intresserad av makt och pengar. Personen som utsätts minskar möjligheten att bli rätt bedömd utifrån kompetens eller erfarenhet.

Offerkoftan. Härskaren är en person som pratar mycket om sina problem och hur jobbigt vissa saker är. Allt för att vinna sympati och känna sig behövd av andra.

Relativisering. En härskare ska alltid vara bättre än den andre och försöker förminska den utsatta personen genom att bräcka den.

Missa inte nästa del!
I vårt decembernyhetsbrev kan du läsa del två av denna artikel. Där fortsätter vi att fördjupa oss i ämnet Härskartekniker. Framförallt med fokus på hur man kan motverka och förebygga dem.

Vill du veta mer om Camilla Ländin, eller beställa hennes bok, besök www.primautveckling.se